BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, February 20, 2013

Berhijab sudah. ;)

Assalamualaikum w.b.t. semua. Dah lama dah tinggalkan zaman blog ini sejak dari 2010 tak pernah nak update sampai lah sekarang. Jadi apa yg membuatkan Saba update blog pada hari ini adalah sbb mencari gambar gambar yg tak memakai hijab dahulu. Maka terjumpa semula blog ini maka teruslah cepat2 rasa nak edit. Alhamdulillah sejak selepas raya aidilAdha tahun lepas Saba mula memakai hijab. :) Ini gambar terbaru selepas berhijab. Ramai yang tanya apa yang buat Saba terasa ingin berubah & yg paling menarik kenapa di UK? Oh ya Saba baru sahaja melanjutkan pelajaran dlm BSc Maritime Business & Maritime Law di Plymouth University,UK selama 3 tahun. Ceritanya apabila Saba sedang pulang ke rumah daru universiti, ada paderi datang menyapa lalu bertanya Saba perihal mengenai Holy Bible. Saba tak mahulah menyelah sebab dia sedang bcakap kan. Bila dia habis bercakap Saba pun cakap "Im very sorry, but i am a muslim.". Jadi dia pun cakap "Im sorry, i thought you were a Christian because you not wearing hijab". Wah tersentap hati. Sepanjang berjalan pulang itu, Saba berfikir lah mana boleh macam ini. Saba sedar yang dah jauh sangat tersimpang dan lalai dari perintah Allah. Solat lintang pukang, Al quran entah ke mana, bangga dengan menampakkan aurat, etc. Astagfirullah. Maka Saba pun berhajat untuk berubah degan tekad. Saba niat kan dalam hati "Ya Allah, aku ingin kembali ke jalanMu maka kau permudahkanlah segala urusanku & tetapkan hatiku". Alhamdulillah sampai hari ini Saba masih lagi memakai hijab & berusaha mperbaiki ibadah. Teringat kisah dahulu Saba pernah terfikir takkan memakai hijab sampai bila bila sebab rasa mcm tak sesuailah, tak dapat nak berfesyen lah. Nauzubillah. Kadang berfikir yg kalau pakai tudung tapi perangai masih entah apa apa, memalukan agama sahaja. Bila terbaca ada orang post--> Ustaz, saya ni TAK BERTUDUNG. Ada orang tanya, bila nak pakai tudung? Saya kata saya tak nak pakai kalau TAK IKHLAS. Apa pandangan ustaz? Ustaz Azhar Idrus: Bertudunglah walau TERPAKSA. Solatlah walau TERPAKSA. Puasalah walau TERPAKSA. Kerana kewajipan itu memang kadangkala sifatnya terpaksa. Dari keterpaksaan itu, perlahan2 kita akan menemukan hikmah dan akhirnya hati kita menjadi ikhlas keranaNya. Kalau nak tunggu ikhlas, sampai bila nak tunggu baru nak beribadah? Hidayah perlu dicari, bukan tunggu. Macam makanan, kalau tak suap, ia tak masuk kedalam mulut. Betul tu. Harap Saba akan terus berusaha memperbaiki diri utk menjadi hambaNya yg lebih baik. InsyaAllah.

Sunday, April 25, 2010

~~reunion JEPS~~

Sparklee.com - http://www.sparklee.com

patient reviews seattle

JEPS
(=AFTER 5 YEARS=)



Selepas 5 thn xjumper, mmg xcaye r boleh jumpe blik.. mcm hebt gle pon ade gak rse. sbb sume da spread ke mana2.g asrama la.. itu la ini laa.. jujur ckp,ak da lupe ramai gle orang. hahahha..tp bes nye org xlupe aku(perasan)..hahhaa..even majlis sederhana gile.. but mmg syok sbb agenda dtg bkn nk mkn.tp nk jmpe membe.. ops n cikgu2.xtau nk ckp pe. tp ak tgk sume bjaye.. bes r.part plg bes, sume bwk kreta.. dlu dtg skola naek bsikal.. hahhaa.



ni antara membe aku yg da lama ak tgalkan.cececeh... kitorg batch ptma skola rendh ni yg amek upsr.kagum x? ahhahaa... sume daa lawa skunk tmsok aku *prsn lagi*. hahaha.

Glitter Words - http://www.sparklee.com

patient reviews memphis



ni skola time skola rendah..sikit pon xbrubah... hahahaa... ingt tndas mkin elok.xjugak.hahahhaa. jht gile.... tp best nye,ingtn kitorg ttg skola ni pon xpnh berubah.. hehhehhee



ni membe ak ni sjk skola rendah... edit sket gmbr.. ahhahaa... lawa da dorg skunk.. tp ade gak yg xbeza ag..cara ckp..x sies... rmai da len..



ni ak amek dr afiq rahim nye album tu byk gmbr dy.. sori lau ko tgk blog ak ni.ak amek gmbr ko. hahaha.pent gle nk edit gmbr.sbnrnye mls nk msuk gmbr stu2.. hohoohoh

SO KORANG...DA LWT GLE.NI JE R AK WT SMPENA REUNION JEPS KITE.MOGA KORANG SUMER BJAYA DALAM HIDUP AND MAY ALLAH BLESS U GUYS~~ MUAH33

Myspace Glitters

Saturday, April 24, 2010

~rehatkan minda jum!~

Jom rehatkan minda kejap.. asyik tension wtpe... hoohoh

BALON KEJUTAN



hahahhahahha... mmg tkejut.

SERBUK PENCUCI

Seorang budak lelaki berusia 8 thn membeli serbuk pencuci dari sebuah kedai runcit.

Pekedai : Banyak sangat ke pakaian nak dibasuh?

Budak : Saya nak mandikan anak kucing saya.

Pekedai : Eh,tak boleh guna serbuk ni.Ia terlalu kuat untuk kucing awak.Silap-silap kucing awak boleh mati.

Budak itu yang malas mahu melayan pekedai itu terus berlalu selepas membayar harga serbuk basuh itu.Seminggu kemudian budak itu kembali ke kedai runcit itu.

Pekedai : Bagaimana dengan kucing kamu?

Budak : Mati!

Pekedai : Kan saye dah cakap tapi kamu yang lansung tak mahu dengar!

Budak : Tapi saye tak fikir serbuk itu yang membunuhnyer.

Pekedai : Habis tu,siapa yang membunuhnyer?

Budak : Mesin basuh itu...berpusing terlalu laju.

Pekedai : !$?*#)_( >_*


11 TIPS AGAR TIDAK BOSAN DALAM LIF

11 tips agar tidak bosan semasa di dalam lif:

1. Ketika anda hanya berdua dengan orang tak dikenali, cuit bahunya! Kemudian anda pura-pura melihat ke tempat lain..

2. Buat muka menyeringai kesakitan sambil pegang kepala anda dan menjerit "Diam, semuanya diam!".

3. Bawalah kamera dan ambillah gambar semua orang yang ada di dalam lif.

4. Pindahkan meja kerja anda ke dalam lif. Jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka sudah membuat temujanji?

5. Letakkan sebuah bungkusan di sudut lif, jika ada yang masuk, tanyakan apakah mereka mendengar bunyi tik...tik...tik...

6. Anda pura-pura jadi pramugari! Tunjukkan prosedur keselamatan penerbangan seperti di dalam kapalterbang.

7. Ketika pintu menutup, beri pengumuman kepada semua orang. "Bertenang, jangan panik, nanti pasti terbuka lagi!".

8. Bukalah beg tangan anda, sambil melihat ke dalam beg tangan, tanyalah "Udaranya cukup tidak disitu?"

9. Diam dan jangan bergerak sama sekali di sudut lif, menghadap dinding, jangan sesekali keluar.

10. Dengarkan suara di dinding lift dengan stetoskop.

11. Buatlah garis di lantai sekeliling anda menggunakan kapur, lalu beritahu "Ini adalah wilayah SAYA"

KEMALANGAN

Tiga orang sahabat mati dalam sebuah kemalangan jalanraya dan pergi ke syurga untuk orientasi.

Mereka semua bertanya, “Saat kamu sudah mati, dan teman serta keluargamu berduka di sebelah mayatmu, kamu ingin mendengar apa yang mereka cakap?”

Orang pertama berkata, “Aku ingin mendengar mereka berkata bahawa aku adalah seorang doktor yang hebat dan juga seorang ketua keluarga yang baik.”

Orang kedua berkata, “Aku ingin mendengar mereka berkata bahawa aku adalah suami dan guru yang baik yang memberikan impak positif yang besar bagi anak-anak di masa depan.”

Orang terakhir menjawab, “Aku ingin mendengar mereka berkata, “Lihat, ia bergerak!

HOOHOHO.. next timee bg lagii ye...

Friday, April 23, 2010

haMsTEr gemOk2 DeBaB







Ini HAMSTER saya.ade 3 ekor sume nyeee.. jack tu kaler putih ade klbu sikit... yg hitam tu Rose.yg wrne gold tuuu nme dy jenny.dulu ade ag stu itam nme jacky, tp da lepaskan dia jalan2.pastu now dy da ilg..nyesal lak.. da kne baham kucing kot.

Bende paling BEST ade hamster ialahh....

1.bg dorang makan time dorang bru bgun tido.. memg lahap.. tu xpyh crite.. dorg ske kuaci ngn jagung... kadang2 bg carrot and penkek.. hahahhhaa.nsib bek dorang xmkn nsik.. lau ade hamster. slalu la bg variety makann utk dorg.. jgn kite jek nak sedap..

2.Dorg ni nme je hamster..tp leh pnjat2 cam spiderman.. hahahhaa.. nseb bek dorg bkn geng wonderpet.. lau x ilg slalu.. slalu pnjt2 pastuu jatuh.. pdn muke,sape soh pnjt2...

3.bile tgk dorang maen roda hamster tu... gigih gile.. dorang rse dorang gemuk kot.. tu exercise..time pagi2 kul 2 dorang start r bersenam..nseb bek ak ngah bjaga..lau x memg ak ltk luo bilik sbb memekak jek..

4.senang gle nk jagaa... sebb dorang xd r berak cm kucing. cume kne jaga dr kucing je r.. hahahhaa... mandikan dorang memg bes.nmpk la betape kurusnye hamster niii. hahahahaa

5.tengok dorang tido..cute gle.... merata2 dorang tido... adik aku slalu pgil dia tikus.. nsib bek xpgil anjing.. sbb adik ak pgil kambing tu anjing. hahahahahaa

yg pling penting, bes ade haiwan peliharaan ni.. juz tpulang la pada korunk nk bela ape... sbb nnt umo ag pnjg tau.hahahhahaaa... slmt membelaa haiwan peliharaan.. hahahahaha

Thursday, April 22, 2010

selAMAt berKENALan sumER!!=)

Hyeepp!! opss.. assalamualaikum n slm sjhtera sume.. hohoohh.. first time dtg ke blog ni??? xpelik sbb memg bru buat sgt2... sori laa blog cm xlawa ngat.. biase laa... budak baru nk blaja laa katakan.. soo blog ni pon biase2 la dulu ek?? nnt upgrade ag.. tq sbb sudi mlwt.. =)(=

Jadi,bg sape xkenal, saya adalah anak gdis mohd dzuehairullah duno(pelik x nme daddyku?)..nama penuh sendiri SABATINI.. leh pgil SABA,without R or H mean bkn sabar or sabah sudah.. hahhahaa.. umo thun 2010 ni bru jek 18 thun.. jgn ckp da 30 lbh sudaaa... ade adik sorg.. name dia ERIQA... bekas student MRSM Tun Ghafar Baba Jain Melaka 2009.. Kire org ckp bru hbes skola..

Hobi utama memasak,menjahit dan bercucuk tanam... hahahhaa.. caye x?? mesti x.. lau x bgus laa... ske surf internet,jalan2,maen boling tp da sgt jarang maen,dgr lagu,tengok hamster.. Ohhh,ckp sal dorunk.. ade 3 eko hamster.. jack,rose,and jenny.. hahahha.. dulu ade ag sekor,jacky,tp da lps dy jln2,dy da sesat x blek2 dah..hahhaha

Ske makan laksa gile2... mint wrne putih dan jugaaa kapal.. hope dpt smbung dlm bidang perkapalan tapi tgk la duluuu.. lau ade rezeki.. hohoho.. ape lagi ye.. da ayam daa berkokok.. tp mata x tido ag..mklum la.. xcited wt blog.. hhahhaha.. ok.. next time update ag... SELAMAT BERKENALAN SEMUA!!!